Loading

Voordelen en voorsprong die drukkerijen via Industrie 4.0 kunnen verwachten

In de voordelen die Industrie 4.0 brengt, zitten de belangrijkste kenmerken van Industrie 1.0, 2.0 en 3.0 vervat en ze bevatten ook ideeën over hoe de kenmerken van eerdere industriële revoluties de industrie duurzamer heeft gemaakt.

Volgens sommige bronnen zou Industrie 4.0 een verdere reductie kunnen brengen van:

-  verminderde productiekosten met 10 à 30%;

- verminderde logistieke kosten met 10 tot 30%;

- verminderde kosten voor kwaliteitsmanagement met 10 tot 20%.

Er zijn ook een aantal andere voordelen en redenen om dit concept toe te passen, waaronder: (1) een kortere time-to-market voor nieuwe producten (2) een beter reactievermogen op de eisen van de klant, waardoor (3) massaproductie op maat mogelijk is zonder de totale productiekosten significant te verhogen, (4) een flexibelere en aangenamere werkomgeving en (5) een efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen en energie.

Er moet aan herinnerd worden dat Industrie 4.0 op zichzelf geen enkele waarde vertegenwoordigt. De oplossingsbenaderingen van Industrie 4.0 effenen eerder de weg voor nieuwe producten, product gerelateerde diensten en verbeterde productieprocessen (VDMA, 2018) door middel van de concepten Smart factory, Smart product en, in het geval van de grafische industrie, Smart print shop, Smart documents of nog Smart packaging of de slimme verpakking.