Loading

Door uitgever Morten B. Reitoft 

Slechts drie media in de wereld hadden hun bedenkingen over benpac in de weken na 22 juli, toen Heidelberg, Gallus, en benpac de overname bekendmaakten. Nessan Cleary, Luzerner Zeitung en INKISH. Later begonnen ook enkele andere kranten vraagtekens te zetten bij de transactie. Toch leverden bijna alle vakmedia blindelings de officiële persberichten en stelden zij geen vragen over de prijs, de koper, eigenlijk nergens over - wat gemakkelijk in twijfel getrokken kon worden en misschien zelfs belangrijk zou kunnen zijn voor de klanten, voor de leveranciers, voor - nou ja, de industrie?

Voor zover wij weten heeft geen enkele adviseur vraagtekens gezet bij de vermeende inkomsten, het aantal werknemers, of zelfs maar bij de geclaimde eigendommen van bedrijven die op de website van benpac staan - of in ieder geval lijkt het nergens alarmbellen te hebben doen rinkelen?

Honderdtwintig miljoen euro in contanten.

Wij hebben zelfs een paar privé-berichten naar Marcus Wassenberg van Heidelberger Druckmaschinen gestuurd, waarin wij waarschuwden voor bevindingen waarvan wij dachten dat ze belangrijk konden zijn voor Heidelberger Druckmaschinen om te weten. Deze berichten waren waarschijnlijk niet belangrijk. Beleefde antwoorden van Wassenberg bevestigen de ontvangst ervan.

Tal van huidige en vroegere werknemers en huidige en vroegere zakenpartners hebben verhalen verteld die wij gebruikt hebben om ons verhaal in elkaar te puzzelen. Hoe dan ook, de Zwitserse vakmedia Pack Aktuell (7 december 2020) verwees als volgt naar INKISH: "Als men een polemisch persbericht uit Denemarken mag geloven, dat in de zomer van dit jaar verscheen, dan zijn er twijfels over de solvabiliteit, zelfs over het werkelijk bestaan van regelmatige bedrijfsactiviteiten van de Benpac Group. De aanstaande sluiting van de Gallus-deal met Heidelberger Druckmaschinen zal hierover zeker informatie verschaffen."

Het is moeilijk voor mij geweest. Ik word juridisch in de gaten gehouden door Heidelberger Druckmaschinen en heb de mogelijkheid gekregen om een staakt-het-vuren-verklaring te ondertekenen om verdere gerechtelijke stappen te vermijden. De verklaring van de rechten van de mens voorziet in vrijheid van meningsuiting, zelfs uitgebreid tot de media met het recht om te speculeren. Maar wat heb je daaraan, als je toch elk ogenblik voor de rechter gedaagd kunt worden?

Gisteren kondigde Heidelberger Druckmaschinen aan dat benpac niet aan zijn verplichtingen heeft kunnen voldoen, en in de verklaring schrijven zij: "Heidelberg moest er tot op het laatst van uitgaan dat de transactie met succes zou worden afgerond."

Hoe Heidelberger Druckmaschinen tot die conclusie gekomen is, is nogal moeilijk te begrijpen.

Maar goed om te weten is dat de advocaat van Heidelberger Druckmaschinen, DLA Piper, in een e-mail aan INKISH het volgende stelt: "Bovendien kunt u er (nogmaals) van verzekerd zijn dat het gehele transactieproces in overeenstemming met de internationale normen werd, is en zal worden uitgevoerd."

Toen Heidelberger Druckmaschinen gisteren het persbericht over de annulering van de overeenkomst publiceerde, plaatste de Luzerner Zeitung kort daarna een artikel waarin Heidelberger Druckmaschinen beweert dat zij een solvabiliteitscontrole van Benpac Holding ag heeft uitgevoerd.

Hmm...

Al zou ik willen dat dit verhaal nu uit was, dat is het niet!

Heidelberger Druckmaschinen zal "zijn rechten doen gelden". Dit is echter maar één kant van de zaak. Hoe zal de beurs op dit bericht reageren? De aandelen van Heidelberger Druckmaschinen zijn in de afgelopen weken omhooggeschoten. Wat zal er nu gebeuren? Zal dit gevolgen hebben voor de mensen die voor Heidelberger Druckmaschinen werken? 

Maar misschien wel het belangrijkste perspectief: wat zal er gebeuren met de goede mensen die bij Gallus werken? Heidelberger Druckmaschinen meldde in hetzelfde persbericht het volgende: "Gallus zal doorgaan op de weg naar verbetering van de bedrijfsprestaties." Maar is dat werkelijk zo gemakkelijk?

Wat de markt op maandag 1 februari te zien zal krijgen, ziet er als volgt uit:

120 miljoen euro minder voor Heidelberg

430 mensen nog in dienst bij de groep

Laten we zien wat er gebeurt, maar om te geloven dat dit verhaal voorbij is, sorry, dat is het niet!

ALWAYS FREE

To continue reading the article, please Register/Sign In

Fri April 16th

Durst smart shop soluti...

Presentation of the Durst Smart Shop in the INKISH.TV webinar.

Turboboost your print e...

Why shouldn’t a webshop be seen as a standalone activity? Because in an ideal situation the workflow of a webshop is completely in sync with...

Eight tips for marketin...

Recommendations on how to sell, set up and maintain password-protected private online stores

Prindustry article 'whi...

Prindustry’s WhiteLabelShop: The web2print solution with all connections in one system

What is cloudprinter.co...

Learn how Cloudprinter.com’s smart solutions and 170+ print partners around the world make local printing accessible for everyone.

What the papers say #1 ...

From virtual.drupa to real paper price increases · Nessan Cleary

Thu April 15th

Efi marketdirect storef...

Learn why more printers choose EFI for their web to print requirements

Global print sites

Global Print Sites eCommerce platform for Print

Webinar: web-to-print i...

Join Infigo founder Douglas Gibson, on the 20th April, and see real-time how quick and easy it is to build an online storefront

Tue April 13th

Project peacock launche...

Project Peacock Launches a New Printspirational Platform for Print