Loading

Canon ColorStream 8000 completeert inkjet portfolio

PARTNER BIJDRAGE - Met de introductie van de nieuwe Canon ColorStream 8000 worden segmenten bediend tussen de bestande ColorStream portfolio en de JetStream portfolio.

• Leestijd ca. 4 minuten

De redactie voerde het gesprek met Cindy Schramm en Thijs van Thienen. Cindy is Product Manager voor Canon Europe. Thijs van Thienen is Business Developer Commercial Printing voor de Benelux. Met de komst van de nieuwe Canon ColorStream is het zinvol om de gehele inkjet portfolio van Canon onder de loep te nemen.

De varioPRINT en de ProStream series (met coated, uncoated en inkjet geoptimaliseerd papier) bedienen onder andere de markten direct mail, boeken, catalogi en magazines. De ColorStream en de JetStream series (met uncoated, gerecycled en ook inkjet geoptimaliseerd papier) positioneren zich voor transactie print, pharma toepassingen en in bepaalde segmenten ook boeken en direct mail. De ColorStream serie kent inmiddels 1500 installaties wereldwijd, waarbij ruim 40% van de klanten al twee of meer systemen parallel hebben draaien. 50% zit in zakelijke communicatie, 19% in direct mail, 18% in boeken en 13% in overige toepassingen.

'Closing the Gap'

Het argument om de ColorStream series uit te breiden met de de 8133 en de 8160 is hoofdzakelijk ingegeven door de wens vanuit de markt de productiviteit voor bepaalde applicaties in dit segment te verhogen. Schramm: "Klanten vroegen om de kwaliteit en de flexibiliteit van de bestaande ColorStream te combineren met de snelheid van de JetStream series." Volgens Schramm is het belangrijk precies die portfolio te leveren die aansluit bij de mogelijke TCO (Total Cost of Ownership) voor specifieke klanten in gerichte marktsegmenten. Met de 8133 en 8160 kunnen dus meer marktapplicaties worden bediend door een grotere groep gerichte printproviders.

Van Thienen zet de huidige ontwikkelingen in het perspectief vanaf het begin van de JetStream series: "Die werd al in 2008 geïntroduceerd met een enorme productiesnelheid vanaf 150 meter per minuut, waardoor de JetStream als concept iets minder goed aansloot bij nog prille markt in de Benelux, die weliswaar oplossingen zocht voor dit type applicaties, maar minder capaciteit vroegen dan de JetStream. Met de ontwikkeling van ColorStream - met een wat lagere snelheid - kwam vraag en aanbod in de markt beter met elkaar in balans."

Van Thienen: "Inmiddels neemt de behoefte aan hogere snelheden toe, waardoor de 8133 en 8160 prima passen tussen de bestaande ColorStream modellen en de JetStream varianten."

Technologie

De 8133 en 8160 printen met nieuwe inkjetkoppen op een resolutie van 1200 dpi. Daarnaast zijn diverse voorzieningen ontwikkeld die de uptime vergroten, zoals de geautomatiseerde reiniging van de printkoppen. De 8000 serie biedt ook nieuwe inkten, met name op het gebied van zwart zijn de nodige ontwikkelingen gedaan om met name voor het boekensegment een nog beter 'passend' zwart te bieden, met een uitstekende leesbaarheid op de verschillende papiersoorten." Van Thienen verwacht dat het voor de Nederlandse markt dan natuurlijk de bestaande boeken printproviders zullen zijn die interesse zullen tonen voor de nieuwe ColorStream 8000 serie. Maar hij vult daarbij aan dat de 8000 serie, met inbegrip van de geschikte papiersoorten, natuurlijk een breder toepassingenpallet kent.

Minimum volume

Met snelheden tussen 133 en 160 meter per minuut (tot maximaal 2152 A4 per minuut) wordt de 8000 gepositioneerd in segmenten waar een maandelijks volume van 10 miljoen vel A4 'gewoon' genoemd mag worden. Dus zeker geen machine die zijn weg zal vinden in het 'reguliere' grafische segment.

8000 serie een nieuw platform

Schramm: "De 8000 serie is een compleet nieuw platform, het is dus niet zo dat de bestaande 6x00 series kunnen worden voorzien van een upgrade om als 8000 verder door het leven te kunnen gaan. Dat komt met name ook door de nieuwe printkoppen (van Kyocera), die voor de 8000 een groter formaat hebben gekregen. De 6x00 serie levert een resolutie van 600 dpi." Schramm zegt dat de bestaande klanten met ColorStream 6x00 machines de 8000 serie vooral zien als additionele investering, omdat de vraag naar hogere volumes toeneemt. In die gevallen staat de 8000 dus gewoon naast de bestaande 6x00 machine(s).

Eerste installatie in Duitsland

DATEV eG is één van de grootste aanbieders van zakelijke software in Duitsland, een van de grootste IT-dienstverleners in Europa en de eerste Canon-klant die een model uit de ColorStream 8000-serie heeft geïnstalleerd. Met een hoogwaardig, modern en uiterst veilig Digital & Print Solution Center (DPSC) in Neurenberg produceert het gemiddeld meer dan 1,1 miljard pagina’s per jaar, variërend van promotionele en informatieve mailings tot facturen en aanmaningen tot gedetailleerde rekeningoverzichten en verzekeringspolissen.

In een toelichting op de investering in de ColorStream 8160 door DATEV zegt Gunther Ruffing, Production Director bij het DPSC van DATEV: "De ColorStream 8160 was ongelooflijk snel geïnstalleerd en inzetbaar. We konden in slechts vier weken al acht miljoen pagina’s produceren. De eerste toepassingen waren perfect voor deze printer: geïndividualiseerde blokken, perfect om digitaal te printen. Voor ons is het ook belangrijk om naar de hoge snelheid van 160 m/min. te kijken, want alleen met een hoge kwaliteit én hoge snelheid kunnen we economisch produceren."

Bediening en onderhoud

Ook is er flink gesleuteld aan de user interface voor de bediening. Schramm: "Een 6x00 gebruiker zal verrast zijn door de nieuwe wijze van bedienen en kan zonder noemenswaardige aanvullende training meteen aan de slag met de 8000. Herhalende opdrachten worden opgeslagen in zogenaamde 'widgets', waarin alle 'predefined' jobdata worden opgeslagen en met één druk op de knop kunnen worden opgeroepen en uitgevoerd. Belangrijker is nog te vermelden dat de machine volledig gericht is op 24/7 inzetbaarheid, dus zoveel als mogelijk is, voorzien van preventieve onderhoudsintervallen via IoT (Internet of Things), onze 'pro-active maintenance approach'."

Marktintroductie

Thijs van Thienen zei dat de 8000 serie in een persbericht zou worden aangekondigd, hetgeen afgelopen week is gebeurd. Verder zijn er (nog) geen webinars te verwachten Van Thienen: "We kiezen specifiek voor deze machine gericht prospects te benaderen binnen zowel de Benelux als de rest van Europa."

De concurrentie

Thienen: "We zien op dit moment zoveel USP's binnen ons platform, welke we nog niet hebben gezien bij de gebruikelijke concurrenten in ons segment. De diversiteit van de gehele familie in toepassingen, uitvoeringen en technologie zijn in het ruim tienjarig bestaan zodanig breed gepositioneerd, dat Canon in elk segment van markttoepassingen de juiste oplossing kan bieden. Natuurlijk moet ik daarbij zeggen dat we al jaren met succes de ColorStream series combineren met talloze inline- en nearline apparatuur, om te kunnen passen binnen elke gewenste workflow."

Schramm: "De 8000 loopt 'future proof' vooruit op de te verwachten marktontwikkelingen."

Investeringstraject en beschikbaarheid

Schramm: "Het is niet makkelijk een standaard prijslijstje te hanteren, omdat elke oplossing past binnen een bepaalde bestaande configuratie van al dan niet bestaande opdrachtgevers. Voor klanten met ervaringen in inkjet kunnen de sommen wat makkelijker worden gemaakt dan voor klanten die voor het eerst vanuit offset in dit specifieke inkjet segment stappen. We hebben alle kennis en kunde in huis, ook van papier - we leveren zelf ook papier - en vanuit die visie kunnen we ons advies richten op een totaaloplossing. Ook dat is iets waarin wij voorlopen ten opzichte van onze concurrenten in de markt."

De 8160 is vanaf heden beschikbaar, de 8133 is voorzien vanaf juli 2021.

Kopfoto: Cindy Schramm bij de ColorStream 8000 tijdens de onlangs gehouden online persconferentie.

Mon June 14th

Learn with us · offset

Here is what to expect LIVE June 15th, 2021 on our channels

Sun June 13th

Sunday am

However, the trend is clear. We want a greener environment but don't want to pay the price ourselves.

Fri June 11th

Heidelberg now assertin...

Some stories never stop, and apparently, Marco Corvi and his benpac company are one of those...

This week, from concern...

What The Papers Say · Week of June 7th · By Nessan Cleary

Thu June 10th

Drupa is dead

An obituary in form of a review and outlook in one

Tue June 8th

Igepa belux acquires se...

IGEPA BELUX continues on its growth path and acquires Seynhaeve Plastics (B)

Granpak adopts hiflow a...

Granpak, a large packaging manufacturer, that implementing an MIS/ERP can impact an organization WITHOUT spending any additional money

Sun June 6th

Sunday am

Have you ever heard about Eris? It's a dwarf planet...

Fri June 4th

Joanne gore communicati...

Grow Your Personal Brand, Network, Content and Engagement

From new tree plantings...

What The Papers Say · Week of May 31st · By Nessan Cleary